Wednesday, February 18, 2009

Kecantikan wanita..

Bukan saja nak jadikan rencana atau jadikan pengisian blog tapi terfikir apabila ada kawan bertanyakan tentang kecantikan wanita.Sukar nak katakan kecantikan kerana kecantikan itu sukar dikatakan dengan kata-kata dan bersifat subjektif.

Dan..
Wanita Itu Cantik

ALLAH berfirman didalam sebuah hadith Qudsi :
"Ketika Aku menciptakan seorang wanita,ia diharuskan untuk menjadi seorang yang istimewa. Aku membuat bahunya cukup kuat untuk menompang dunia; namun, harus cukup lembut untuk memberi kenyamanan’’

“Aku memberikannya kekuatan dari dalam untuk mampu melahirkan anak dan menerima penolakan yang sering kalidatang dari anak-anaknya.”

“Aku memberinya kekerasan untuk membuatnya tetap tegar ketika orang-orang lain menyerah, dan mengasuh keluarganya dengan penderitaan dan kelelahan tanpa mengeluh.”

“Aku memberinya kekuatan untuk mendudkung suaminya dalam kegagalannya dan melengkapi dengan tulang rusuk suaminya untuk melindungi hatinya.”

“Aku memberinya kebijaksanaan untuk mengetahui bahawa seorang suami yang baik takkkan pernah menyakiti isterinya,tetapi kadang menguji kekuatannya dan ketetapan hatinya untuk berada disisi suaminya tanpa ragu-ragu.”

“Dan akhirnya,Aku memberinya air mata untuk dititiskan. Ini adalah khusus miliknya untuk digunakan bilapun ia perlukan.”

“Kecantikan seorang wanita itu bukanlah dari pakaian yang dikenakannya,susuk yang ia tampilkan,atau bagaimana ia menyisir rambutnya. Kecantikan seorang wanita harus dilihat dari matanya,kerana itulah pintu hatinya,tempat dimana cinta itu ada.”

Wallahualam Bisawab

No comments:

Post a Comment